Eigen teelt
Hermans Fruit is een fruitteeltbedrijf dat duurzame voeding "uit de regio" voor de mensen "in de regio teelt"! Het fruitteeltbedrijf van de familie Hermans bestaat drie generaties, de vierde generatie is komt eraan. Het bedrijf vindt zijn oorsprong in de Graethei (Born) en is sinds de jaren 70 actief in het midden Limburgse Herten en Lerop.
Bij Hermans Fruit wordt met veel passie voor natuur en milieu “echt duurzaam fruit geteeld”. Door zo weinig mogelijk bewerkingen uit te voeren laat Hermans Fruit de natuur zijn gang gaan met als gevolg regionaal, gezonder en lekkerder fruit te oogsten in september.
Jos Hermans teelt jaarlijks één miljoen kilo fruit op ongeveer 20 hectare boomgaard in het gehuchtje Lerop dat ten zuiden van Roermond ligt. De rivier de Roer meandert langs het fruit. Als het in de zomer droog is, krijgen de bomen water wat wordt opgepompt uit de Roer.
De hoofdtaken
- Fruit telen
- Het fruit bewaren in ULO koelcellen
- Het fruit wordt gewassen, gesorteerd en verpakt in houten kisten van 300 kg
Winter
Als de bladeren van de bomen zijn gevallen, wordt er begonnen met het snoeien van de fruitbomen. Snoeien is van groot belang voor de bomen zodat er voldoende zonlicht tussen de takken kan schijnen voor mooie rode appels. Het snoeien duurt de hele winter en wordt normaal gesproken afgerond in april. Als de bomen te snel groeien, wordt er met een groot mes langs de wortels gesneden waardoor er de groei wordt beperkt en de vruchten meer zonlicht krijgen.
Lente
In de lente staan de bomen in de bloei. Deze tijd van het jaar staat in het teken van het bestuiven van de bloesem. Het bestuiven gebeurt onder andere door wind, maar vooral door bijen en hommels. Hoe meer bestuiving, hoe meer appels er aan de bomen groeien. Bij Hermans doen wij er alles aan om de bijen en hommels naar de boomgaarden te lokken. Dit doen wij door het gras tussen de bomen niet te maaien. Daardoor groeien Paardenbloemen en Madeliefjes tussen het gras en deze trekken veel bijen en hommels aan.
Zomer en herfst
Als de appels en peren de maat hebben van een duim, wordt elke trosje nagekeken op afwijkingen en stuks. Er mogen slechts 2 a 3 vruchten per cluster bij elkaar hangen. De overige en slechte vruchten worden er met een schaar af geknipt zodat de appels en peren lekker dik en sappig worden. Als er teveel vruchten bij elkaar hangen blijven ze allemaal klein. In augustus worden de eerste Delbar appels geplukt, welke worden verkocht in de winkel in Herten. In september plukken wij de Elstar appels en de peren. En in oktober worden de Wellant appels geplukt.